Dopey

Ik heb haar Dopey genoemd. Het kleine halsbandparkietje, dat nu al voor het tweede jaar regelmatig een bezoek brengt aan het voederhuisje op mijn achterbalkon. Als ze komt, is het altijd op dezelfde tijd, half acht ’s avonds. Dopey is erg onhandig. Eerst dacht ik dat dit kwam omdat ze nog erg jong was. Ze had niet de kenmerkende donkere band in de hals en is klein voor een halsbandparkiet. Die band ontbreekt bij jonge vogeltjes en bij vrouwtjes. Maar dit is dus het tweede jaar dat Dopey op bezoek komt. Dopey heeft nog steeds geen band. Dopey is een vrouwtje. Een onhandig vrouwtje. Elke keer als ze pinda’s uit het huis gaat halen moet ze weer wennen. Het duurt dan even voor ze van de balkonrailing op dak van het huisje durft te springen. Daar laat ze zich voorzichtig zakken. Haar snavel stevig verankert op het dak, terwijl ze met graaiende pootjes houvast probeert te krijgen in het huisje. Bij de eerste poging lukt haar niet om zelfs maar in de buurt van de pinda’s te komen. Maar als het dan eenmaal wel is gelukt, zie je haar zelfvertrouwen groeien. Bij de volgende pinda’s swingt ze soepel het huisje binnen, maakt op haar gemak een keuze en klimt elegant met haar buit het dak weer op. Daar wordt de pinda relaxed vanuit een opgeheven pootje naar binnen geknabbeld.

Maar een dag later begint alles van voor af aan. Weer aarzelt ze lang voor ze van de balkonrailing op het dakje springt …

Verleden jaar kwam Dopey voor het eerst aanzetten op 26 mei. Vanaf twintig juni was ze verdwenen en miste ik ’s avonds om half acht het vertrouwde getik van haar pootjes op de railing. Ik maakte me toen best zorgen en vroeg me af wat er met haar gebeurd was. Je gaat je toch hechten aan zo’n klein onhandig parkietje. Dit jaar eind mei, was ze er opeens weer. Geen idee waar ze in de tussentijd geweest is. Parkieten zijn geen trekvogels.

Nu maar afwachten hoe het dit jaar rond de twintigste juni gaat.
Naschrift: ook dit jaar heb ik Dopey na de twintigste juni niet meer gezien.

Video waarin Dopey niet alleen zichzelf maar ook nog een houtduif overwint.

Zie ook Balkonvogels